zondag 17 mei 2009

Nu Nieuw

"Nu Nieuw" is voor Worteldagen tijdens deze 4de editie een nieuw element. Oud studenten inmiddels afgestudeerd maken onder vrijwel identieken omstandigheden als voorheen Nu zelfstandig een eigen voorstelling. Hierbij een korte papieren impressie.

Vivarium #2 (1st Participant) is een tweede deel van de vivarium reeks. Een voortzetting op de eindexamenwerken "Vivarium" (Ivan Schauvliege, choreograaf) en "de lucht is stil" (Marin de Boer, theatervormgever). Samen maken zij een vervolg op deze voorstellingen met als onderwerp observatie en isolatie. Een onderzoek naar gebruik van ruimte en tijd op locatie tijdens de "Worteldagen 2009" in Norg.Er wordt een kleine leefruimte gecreëerd waarin iemand de zoektocht naar solitair geluk begint. Een kille onaangename leefruimte is de omgeving waar de persoon zijn toekomstige dagen zal slijten. De ruimte is echter niet de ruimte die de persoon verwacht had te gaan betreden, maar bied wel mogelijkheid tot transformatie, wat betekent dat de ruimte kan worden aangepast aan de situaties waarin de persoon zich bevind. Het geheel wordt een sociaal experiment met als basis isolatie en observatie. Het personage wordt isolatie en rust beloofd in een ruimte met alle primaire voorzieningen. Daarentegen is de ruimte weinig menselijk en onder constante observatie.
Kijk ook op: www.vivarium2.blogspot.com Ivan Schauvliege en Marin de Boer

Bosmos met “Bosmachine”.
Een concert van beeld en licht, klank en muziek. Bosmos bestaat uit Lars Unger & Wilco Alkema. Lars ontfermt zich over het beeldende aspect en Wilco houdt zich bezig met de auditieve kant van hun performances. Allebei hebben zij bovendien een passie voor het aanslaan van snaren.In de ruimte componeren zij met licht en geluid, “toestanden”. Een “toestand” is een moment in de tijd, uitgerekt tot een ogenschijnlijk statische situatie. Net zoals een band coupletten en refreinen hanteert, smeedt Bosmos verschillende “toestanden” tot nummers en complete setlisten. Dit brengen zij in de vorm van een concert. Na hun debut “Blauwgrijs, zachtglad, van rubber en steen, en heel hard” in 2008, brengt Bosmos tijdens de Worteldagen 2009 in Norg hun tweede concert “Bosmachine”.

Zie de mens; Edu
In de achtertuin van dhr. Pluis staat een pipowagen, die de komende twee weken bewoont zal zijn door de inmiddels afgestudeerde Emiel Driesten. Hier komt het stuk “Zie de mens; Edu” tot stand. Tezamen met acteur Niels Smit Duyzendkunst en predikant Tinus Gerrits, ontwikkeld Emiel het stuk over de kunstenaar Eduard Waskowsky. In het weekend van ‘de Worteldagen’, zullen de uitkomsten van deze ontwikkelingen te zien zijn.
De maker van het Joods Monument aan de Hereweg in Groningen, Eduard Waskowsky ging op oudejaarsdag 1976 op 42-jarige leeftijd dood. Hij liet een onvoltooid beeld achter. Het stuk “Zie de mens; Edu”, van de theatermaker Emiel Driesten, gaat over de strijd die voorafgaand aan zijn dood plaatsvond. Deze zes lange jaren van strijd toont hij in de vorm van een kerkdienst.
De volledige voorstelling is dan ook te zien in de kerk van Stitswerd op 27 juni, tijdens het festival van Stichting Oude Groninger Kerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten